Omwonenden IJzergieterij vangen bot met verzet tegen Hardinxvelds bouwplan

De Raad van State heeft donderdag met een spoeduitspraak de weg vrijgemaakt voor een bouwplan van 150 woningen op de IJzergieterijlocatie in Hardinxveld-Giessendam. 

Lees HIER het hele nieuwsbericht op www.ad.nl/rivierenland.

De Raad ziet in de vele bezwaren van omwonenden geen reden om het bestemmingsplan voorlopig op de plank te leggen. Ze vindt dan ook dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam met dit plan voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden, en niet alleen met die van ontwikkelaar Gebroeders Blokland BV.

De tegenstanders, verenigd in Coalitie Bewonersbelangen IJzergieterij, vinden 150 woningen veel te veel en vinden dat het gemakkelijk een onsje minder kan. Volgens de Raad passen 150 woningen echter prima op die plek. Ook ziet de Raad geen probleem met de zwaar verontreinigde grond. Er ligt een saneringsplan en het ziet er naar uit dat er voldoende maatregelen worden genomen om te voorkomen dat verontreinigingen via het grondwater naar omliggende woonwijken wegsijpelen.

 

Wat de verkeersoverlast betreft valt dat ook wel mee, stelt de Raad van State. Immers, voorheen had het terrein een industrie- en bedrijfsbestemming, waarbij veel meer verkeer mogelijk was dan met dit woningbouwplan. Dat zal hoogstens tot 1.600 autobewegingen per dag leiden, wat de bestaande wegen makkelijk aankunnen.

Bodemzaak

Volgens de Raad worden woon- en leefkwaliteit van omwonenden niet onaanvaardbaar aangetast. Ook de verkeersveiligheid gaat niet achteruit. Later dit jaar volgt nog een bodemzaak waarbij de hoogste bestuursrechter dieper op de bezwaren ingaat. Maar met deze spoeduitspraak kunnen gemeente en ontwikkelaar wel verder.

De tegenstanders zijn teleurgesteld. Woordvoerder Wouter Drinkwaard heeft de uitspraak nog niet gelezen, maar heeft van zijn advocaat begrepen dat de zaak nog niet verloren is en er voldoende aanknopingspunten zijn om door te gaan. ,,We gaan met elkaar overleggen over te nemen stappen.’’