NOEST

Wie door de moderne uitstraling heen kijkt, ziet en voelt in De IJzergieterij een stuk historisch industrieel erfgoed. Dat maakt wonen hier anders. Dit is niet een wijk die is bedacht in een industriële stijl, dit is een wijk die is gebouwd op de grondvesten van haar locatie. Een algehele herwaardering voor een locatie, die jaren terug de rug werd toegekeerd, door de stank en de overlast van de industrie: toen de schonere, stillere industrie werd verplaatst en de oude industrie overbleef als vergeten plek tussen dorp en water. De IJzergieterij verbindt Hardinxveld- Giessendam opnieuw met de rivier waar zij haar oorsprong vindt.

De IJzergieterij

De IJzergieterij is vanaf de tekentafel ontwikkeld om te verbinden, volgens architect Bart van Kampen van De Zwarte Hond uit Rotterdam. “De IJzergieterij verbindt Hardinxveld zowel met haar industriële verleden als met de Merwede. Het robuuste, industriële erfgoed zien we terug in de authentieke architectuur. Door het groen in de wijk verbinden we het dorp met de natuur achter de dijk en de Biesbosch aan de overkant. De wijk zelf vormt een open uitnodiging om de rivier en haar recreatieve mogelijkheden opnieuw te ontdekken. Er is al een strandje ontstaan met een wandelgebied. Dit gebied kan zich nog volop ontwikkelen.”

Verbinding met
de Merwede

De IJzergieterij wordt pal tegen de dijk van de Merwede gerealiseerd, op een punt waar de rivier indrukwekkend is: het water is hier 250 meter breed en het diepste punt ligt bijna 6 meter onder NAP. De wijk De IJzergieterij ligt niet alleen zelf aan het water, maar vormt tegelijk een nieuwe schakel tussen het dorp en de rivier. Het plein voor de appartementen nodigt dan ook iedereen uit om van het uitzicht te genieten!

Industriƫle
architectuur

De industriële bouwperiode uit de vorige eeuw vormde de inspiratie voor de architectuur in De IJzergieterij. Massaproductie en onderhoud waren toen de argumenten. Nu is dat de uitstraling: de stoere aluminium kozijnen in de appartementen en baksteen met rijke, natuurlijke kleurschakeringen die, net als toen, met kolen is gebakken. De IJzergieterij verwijst hiermee ook naar bouwstijlen als Bauhaus en De Stijl.

Meld je aan en blijft op de hoogte van De IJzergieterij

Bij het aanmelden word je automatisch ingeschreven voor de digitale update. Zo blijf je op de hoogte van de status van je woning en weet je wat er speelt in De IJzergieterij.

Ben je ook zo benieuwd? Meld je aan!